WC doorspoelen met drinkwater!?!

Handen wassen van bovenaf.jpgdinsdag 21 juni 2022 15:48

De wc doorspoelen met drinkwater is eigenlijk best heel erg zonde en kost veel. Je zou dit ook met “grijs” water kunnen doen. Zo bespaar je kostbaar drinkwater. Wat houdt nu zo’n grijswatersysteem in? Wat doet het, wat kan het, en mag je het in je huis gebruiken?
Wat is grijswater? Grijs water is niet gezuiverd water, maar wel schoon genoeg om bijvoorbeeld de wc door te spoelen of je was mee te doen. Hier zijn verschillende systemen voor op de markt.

Op uitnodiging van de fractie ChristenUnie Noord-Holland zijn Mieke, Hielke en ikzelf onlangs met Statenleden, raadsleden en waterschappers op werkbezoek “Waterhergebruik” In mei j.l. heeft de CU NH fractie een discussienota ingediend over grijswater gebruik.(zie hier)  Nu steekt zij in op het vervolg, zodat er in de toekomst drinkwater bespaard kan worden door aansluiting van grijswatersytemen.

We hebben deze dag kennis gemaakt met 2 verschillende grijswatersystemen.  Eén op basis van regenwater en een systeem dat douche water of water uit de wasmachine schoon genoeg maakt om bijvoorbeeld de wc mee door te spoelen of de tuin mee te beregenen.

Het eerste bedrijf dat we bezochten was RegenwaterExpert JustNimbus. Dit is een bedrijf dat regenwater opvangt. Het regenwater wordt opgeslagen onder je huis in een grote zak, zodat je dit kunt gebruiken om je was mee te doen of je toilet door te spoelen. Maar natuurlijk kun je er ook je tuin mee besproeien. Naast dat je met dit systeem drinkwater bespaart, kan het systeem ook inspelen op “klimaatadaptatie”. Zo kan het systeem, als er veel neerslag wordt verwacht, van tevoren wat water lozen, zodat het tijdens een hevige regenbui veel water op kan nemen, en dit niet meteen door het riool hoeft. Hiermee kun je ook een kleine bijdrage leveren tegen wateroverlast.

Het tweede bedrijf tijdens ons werkbezoek was Hydraloop. Dit is een grijswatersysteem dat douchewater reinigt, zonder filters en chemicaliën, en hergebruikt kan worden om de wc door te spoelen, de tuin mee te besproeien of bijvoorbeeld een zwembadje mee te vullen. Een mooi systeem dat weinig ruimte inneemt, de grootte van het systeem is vergelijkbaar met een koelkast en daarmee goed geschikt voor bijvoorbeeld een appartement.

Er zijn natuurlijk nog meer systemen, maar voor het werkbezoek is gekozen voor deze twee Nederlandse bedrijven. Geen reclame praatjes, maar bedoeld om ons te informeren over verschillende mogelijkheden voor het gebruik van grijs water om drinkwater te besparen. Deze systemen zijn veilig in gebruik, er is namelijk geen vermenging met drinkwater. In verschillende Europese landen worden ze toegepast of zelfs verplicht gesteld om zo drinkwater te bespraren.

Nog even kort;
Met soms hevige regenval ervaren wij de laatste jaren meer wateroverlast. Maar in tijden van droogte lopen we steeds vaker tegen een drinkwater tekort aan. Dit soort systemen in het groot of in het klein kunnen ons helpen om in de toekomst drinkwater gewoon uit de kraan te kunnen blijven drinken. In plaats van flesje drinkwater te kopen zoals in veel landen nu noodzakelijk is. Terwijl ik dit schrijf denk ik; met die flesjes ga je toch ook niet je wc doorspoelen of een zwembadje vullen? Best vreemd dat we met water van die kwaliteit, dat in Nederland nog wel doen.

Marjon Tolhuis

Labels

« Terug