Iedereen kan meespelen!

Moeder met gehandicapt kind.jpgdonderdag 09 december 2021 17:13

3 december was het de internationale dag voor mensen met een handicap. Deze dag is er vooral om aandacht te vragen voor een meer inclusieve samenleving waar je met een handicap en/of hulpmiddel overal toegang hebt. Iedereen moet mee kunnen doen!!!

In Hollands Kroon is dat lang niet altijd even goed geregeld, dat is jammer, want op deze manier voel je je als gehandicapte buitengesloten terwijl je wel graag mee wilt doen.  

Zelf woon ik in een wijkje waar een mooie speeltuin is en ook nog eens veel kinderen buiten spelen. Zo woont er een jongetje in mijn wijk met jeugdreuma. Deze reuma houdt voor hem in dat hij wanneer het goed gaat, met zijn vriendjes buiten kan spelen. Maar vaak gaat het ook minder goed. Hij laat zich dan niet kennen en gaat toch, ondanks alle pijn en inspanning, met zijn vrienden buitenspelen. Dit vraagt zoveel energie van hem, dat het hem de rest van de dag en regelmatig ook de volgende dag kost om weer op peil te komen. In zo’n situatie kan hij dan beter kiezen om zijn rolstoel te gebruiken. Dit wil hij niet omdat hij dan niet meer zo makkelijk met zijn vriendjes kan spelen. Voor hem zijn ook veel dagen dat hij niets kan, dan zit hij in zijn rolstoel. Daardoor kan hij alleen maar toekijken hoe zijn vriendjes leuk in de speeltuin aan het spelen zijn. Hij wil wel naar de nestschommel, maar met zijn rolstoel kan hij er gewoon niet bij komen. Dan staat hij op de weg in zijn rolstoel te kijken hoe zijn vrienden in de speeltuin spelen.

Wat zal hij zich dan alleen voelen denk ik dan…. 

In gesprek met zijn moeder blijkt dat veel speeltuinen niet toegankelijk zijn voor gehandicapten en/of hun begeleiders. Eigenlijk zou elke speeltuin in Hollands Kroon voor iedereen toegankelijk moeten zijn zodat ieder kind kan meedoen.

Dit heeft ons als fractie bewogen om eens goed naar de speeltuinen in onze gemeente te kijken. Je moet ze met een lampje zoeken, die toegankelijke speeltuinen!  Waar het wel goed geregeld is, is in de beweegtuin in Kreileroord, deze is goed toegankelijk voor iedereen!  Verder zijn er wel speeltuinen met een nestschommel maar deze zijn vaak niet te bereiken met een rolstoel omdat ze midden in het gras staan bijvoorbeeld. 

Reden genoeg voor onze fractie om tijdens de raadsvergadering van 16 december een motie in te dienen voor toegankelijke speeltuinen, zodat iedereen mee kan doen zoals in het VN verdrag handicap verwoord is.

Update:
Er was een brede steun vanuit de gemeenteraad voor onze motie tijdens de uitloopvergadering op 21 december. Wij zijn zeer blij met dit resultaat, en dat er werk gemaakt gaat worden van toegankelijke speeltuinen voor minder valide kinderen.

NHD 23-12-2021

Labels

« Terug