Werkbezoek aan energieneutraal huis

20210528 werkbezoek.jpgmaandag 31 mei 2021 16:27

Werkbezoek 28 mei van de fractie ChristenUnie Hollands Kroon naar aanleiding van de Regionale Energiestrategie (RES) en de warmtetransitie, waar we als gemeente aan moeten bijdragen. Op uitnodiging van Pieter Jan Duineveld hebben we afgesproken om in zijn duurzaam ingerichte huis verschillende manieren van energiewinning en besparing te bekijken.

We worden ontvangen aan de keukentafel met koffie en een gesprek over het nut en de noodzaak van energietransitie. Pieter Jan geeft uitleg over de manier waarop hij zijn eigen huis aan de Balgweg in Breezand energieneutraal heeft gemaakt. Hetgeen hij gedurende vele jaren mee bezig was. Pieter Jan geeft aan dat vooral isolatie belangrijk is, voor het besparen, opwekken en opslaan van energie. Zelf maakt hij gebruikt van zonnepanelen, warmtepompen en zelfs een hele kleine windmolen (die doordat hij vrij klein is weinig wind vangt en nog niet zoveel energie levert). Veel van de technische details ontgaan me, maar de strekking van dit alles is me wel duidelijk, er is heel veel mogelijk op het gebied van hernieuwbare energie.

Ondertussen komen ook zaken ter sprake die gemeentelijk opgepakt kunnen worden zoals buurtbatterijen, gecombineerde winning zon- en windenergie, proefgebieden voor een warmte energienet (b.v. 10 woningen), het adopteren van een windmolen in het buitengebied, windmolen per wijk of dorp, energiecoöperatie, stimuleren van zonnepanelen op daken en op zoute kwelgronden.

Een rondleiding door huis en tuin laten nog veel meer mooie energieoplossingen zien. Volgens Pieter Jan is er veel meer mogelijk, ook met de restwarmte van de datacenters om maar wat te noemen. Nadat we de nestelende zwaluwen in de schuur bewonderd hebben nemen we afscheid van een bevlogen energiedeskundige.

20210528 werkbezoek2

Labels

« Terug