De Kop groeit

denheldermaandag 10 augustus 2020 14:39

Met het programma De Kop Werkt is een regionale samenwerking ontstaan tussen Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. Hierin wordt samengewerkt op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt, maar ook op grote economische thema's, recreatie en toerisme.

Het programma is begonnen in 2017 en de huidige projectenlijst eindigt in 2020. Tijd dus om te evalueren hoe het is gegaan en of we een vervolg willen geven aan deze samenwerking en zo ja, hoe. De colleges zijn in ieder geval van mening dat het programma vooral een vervolg moet krijgen en daar is een nieuw document voor opgesteld: De Kop Groeit. 

En dan gaan bij mij alle voelsprieten op tilt; het woord "groei" wordt iedere keer toch wel weer heel erg benadrukt als algemeen geldende wijsheid: een dag niet gegroeid, is een dag niet geleefd, zeg maar. En juist nu we de afgelopen jaren - en zeker in het COVID-19 tijdperk - er steeds meer achter komen dat we ons moeten herbezinnen op het grenzeloos groeien. Dat gaat in het groot bijvoorbeeld bij het lukraak de wereld rondvliegen moeten we zeker vraagtekens bij plaatsen, maar ook op regionale schaal: er is niets tegen groei, maar het moet geen doel op zich zijn. Het gaat om de combinatie van welvaart en welzijn. Prima om geld te verdienen, maar je moet er ook iets aan hebben: een mooie, schone, veilige en aangename leefomgeving. Oftewel: groei is nuttig, mits het bijdraagt aan het welzijn van onze inwoners. 

En daar lijkt de schoen af en toe toch wel te wringen; het Windplan Wieringermeer was al erg ambitieus en inmiddels realiseert dit park de helft van de provinciale opgave aan wind op land. En zo zijn er nog een aantal thema’s, waar wij ver voor de troepen uitlopen en veel meer voor onze rekening nemen dan in redelijkheid van Hollands Kroon verwacht mag worden. Zie ook het recente artikel in het NRC. En in toenemende mate hoor ik ook inwoners erover; en dat is niet ten onrechte. Er gebeurt veel en er verandert veel en het is de vraag of het ook allemaal wenselijke ontwikkelingen zijn. De vraag is voor wie het goed is? Wie wordt hier beter van? 

In het kader van De Kop Groeit is er een breed palet aan projecten en initiatieven en veel ervan zijn goed voor onze inwoners, maar we moeten er wel voor waken dat het ook zo blijft. Als ik hoor van eigen ondernemers, die grote plannen hebben voor duurzaam en circulair ondernemen, maar geen ruimte meer kunnen krijgen om hun onderneming op die manier vorm te geven omdat grote internationals bijvoorbeeld de netwerkcapaciteit volledig benutten, dan vraag ik mij af of de prioriteiten juist gesteld zijn. Focus op kwaliteit en op de meerwaarde voor de gehele samenleving en niet op ongebreidelde groei. Alleen dan doen we recht aan de rol en taak die wij als gemeentebestuur hebben. Ik ga niet dwarsliggen voor De Kop Groeit, maar wil wel het college op het hart binden deze opmerkingen mee te nemen bij het uitwerken van de voorstellen. De Kop Groeit is prima, maar De Kop moet niet dichtgroeien. 

Labels

« Terug