Blog Hans van Eck: Bomen als goede vrienden

Verlaat.jpgdonderdag 11 juni 2020 12:26

Regelmatig maak ik samen met mijn dierbare een stevig ommetje door polder, langs vaart en sloot, over dijkjes, bruggetjes en hekjes. Drie elementen uit het zonnelied van Franciscus komen hier in het oude West-Friese land samen. Broeder wind, zuster water en onze moeder aarde, die ons draagt en ons voedt.

Langs de polderwegen staan lange rijen bomen hun kruinen reikend naar de hemel. Bomen zijn als goede vrienden. Ze bieden zuurstof en beschutting, rust en wijsheid, ze bekijken de wereld vanuit een ander perspectief, ze zijn een uitkijkpost. Zoals één vriend jouw rots in de branding is, zo kan één boom een volledig landschap domineren. Ook in de Bijbel is er vaak sprake van bomen. Bomen als teken van hoop en van leven. In Psalm 1:3 kan men lezen: Hij is als een boom, geworteld aan stromend water, die elk seizoen opnieuw vrucht draagt; nooit zullen zijn bladeren verdorren, alles wat hij doet brengt hij tot een goed einde. Hier wordt iemand die Gods wet volgt vergeleken met een boom die vruchten voortbrengt.

Bomen betekenen veel voor de mens en zijn heel belangrijk voor de leefbaarheid in onze omgeving. Ook in Hollands Kroon is men zich hiervan bewust en draagt graag bij aan een schoon, gezond en groen leefklimaat. Voor ieder kind dat geboren wordt in Hollands Kroon wordt een extra boom geplant. En zo bij elkaar zijn er ongeveer 340 nieuwe bomen geplant en ruim 100 bomen aan particulieren geleverd. In totaal zijn circa 15.000 bomen gecontroleerd op veiligheid. Dat zit wel snor. Helaas missen we in de cijfers van de jaarrekening 2019 het aantal bomen die gerooid zijn. Om te bepalen of de doelstelling op bomen gebied gehaald is zijn cijfers betreffende het aantal gerooide bomen zeer relevant. Zij moeten dan ook terug te vinden zijn in deze cijfers, nu ontbreken ze nog.

Bomen zijn als vrienden waar we ons graag mee willen omringen. Er kunnen er niet genoeg van zijn…….

Hans van Eck, vice-fractievoorzitter ChristenUnie Hollands Kroon

(foto: Hans van Eck, Verlaat richting Oude Niedorp)

Labels

« Terug