Grote aantal rode lichten windturbines toenemende bron ergernis

maandag 04 mei 2020 14:22

Met de ontwikkeling van Windplan Wieringermeer verschijnen steeds meer rode lichten in de Wieringermeerpolder en daar is niet iedereen onverdeeld positief over; als je in het donker door de polder rijdt, dan is de aanwezigheid van de vele rode lichten niet te missen. Tegelijkertijd is het belang van hernieuwbare energie van zeer groot belang en daarom is het behouden en uitbouwen van draagvlak van evident belang.

De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) schrijft op basis van de richtlijnen van de International Civil Aviation Organisation (ICAO) voor aan welke eisen de obstakelverlichting van windparken moeten voldoen. Echter, ook de ILT heeft het probleem erkend en aanpassingen gedaan in de richtlijnen vanwege hinder van omwonenden. Mogelijke varianten zijn bijvoorbeeld het toepassen van minder obstakelverlichting of het dimmen van deze verlichting.

Daarom heeft de ChristenUnie de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Is het technisch mogelijk om de verlichting van onderaf af te schermen, zodat de zichtbaarheid vanaf maaiveldhoogte beperkt wordt, maar de veiligheid voor het luchtverkeer wel gewaarborgd is?
  2. Zijn er andere opties om het aantal obstakellichten te verminderen of de overlast te beperken?
  3. Is het college bereid om dit bespreekbaar te maken met de turbine eigenaren?

Deze volledige set vragen kunt u hier downloaden. 

Labels

« Terug