Huisvesting Arbeidsmigranten

Huisvesting arbeidsmigrantenvrijdag 28 februari 2020 14:07

Er zijn tal van verzoeken om logiesaccommodaties voor arbeidsmigranten te realiseren en de plannen worden met gemengde gevoelens bekeken. Sommige locaties zijn geen bezwaar, maar andere locaties leiden tot een storm van protest. In de raadsvergadering van 27 februari stond dit onderwerp op de agenda en hield fractievoorzitter Johan Paul de Groot het volgende betoog:

Wees gastvrij voor elkaar, zonder te klagen

Woorden van zo’n 2000 jaar geleden, maar nog even betekenisvol als toen. Wees gastvrij voor elkaar! Uiteindelijk zijn wij hier allemaal maar te gast. Hoezo zouden wij dan uit territoriumdrift grenzen en barricaden opwerpen? Dat past ons helemaal niet. Dat is menselijke hoogmoed.

Deze woorden van de apostel Petrus zijn echter geen vrijbrief voor grenzeloos handelen, want hij vervolgt:

en laat ieder de gaven die hij of zij gekregen heeft, gebruiken om de ander daarmee te helpen, zoals het goede beheerders van veelsoortige gaven betaamt.

In het element van gastvrijheid klinkt door dat het erom gaat een ander te helpen; ieder op zijn of haar eigen manier, zoals het een goed beheerder betaamt.

Een generiek “nee” tegen de huisvesting van arbeidsmigranten kan dan ook niet aan de orde zijn wat de ChristenUnie betreft. Wel het op een zorgvuldige manier wegen van belangen en op een zorgvuldige manier de lusten en de lasten verdelen. Ik wil wel bij deze afstand nemen van hoe sommige mensen spreken over arbeidsmigranten; onderbuikgevoelens leiden soms tot -laat ik maar zeggen- bijzondere reacties van vooroordelen en vermeende overlast.  

Veilige huisvesting met een comfortniveau wat past bij onze levensstandaard hier in Hollands Kroon is zo vanzelfsprekend dat ik daar geen woorden verder aan vuil ga maken. Ook een aantal andere harde voorwaarden, zoals circulaire bouw, verplichte registratie, zero tolerance ten aanzien van illegale situaties, aansluiting op riool etcétéra heb ik al genoemd bij het vaststellen van de beleidsregels. En nu we het toch over de beleidsregels hebben: ik voel me gefopt door artikel 6. Er zijn nu zoveel uitzonderingen, dat de uitzondering de regel gaat worden en aanvragen conform de regel de uitzondering. En dat is heel erg raar. Of de beleidsregels knellen te veel of er is iets anders aan de hand en ik denk dat we het daar wel een keer over moeten hebben.

Maar goed, nu liggen er een serie Artikel 6 verzoeken voor en daar moeten we vanavond iets mee. Als ChristenUnie hebben we ons afgevraagd of we niet een kader kunnen bedenken waaraan we toetsen of we een ontwikkeling wel of niet willen en wij zijn tot de conclusie gekomen dat het huisvesten voor de eigen behoefte in beginsel een argument kan zijn om in te stemmen met een principeverzoek conform Artikel 6. Grootschalige commerciële huisvesting, niet voor de eigen behoeft, kan alleen op locaties die daarvoor naar onze mening geschikt zijn en daarbij geven de beleidsregels wel de richting aan: huisvesting op bedrijventerreinen, waarbij onder meer de bereikbaarheid en de veiligheid in alle facetten goed bekeken wordt.

Voorzitter, in het toegezonden memo stond geschreven over de beruchte cijfers, die al meermaals aanleiding tot stevige discussie hebben gegeven:

Als college nemen wij het getal van 2900 voor kennisgeving aan, omdat de exacte duiding niet is uitgewerkt.

U gaat er toch hopelijk niet vanuit dat deze reactie een afdoende antwoord is op mijn vraag hoe het zit met de behoefte. Een voorwaarde om in te stemmen met welk voorstel dan is een toezegging van het college dat er een nieuw onderzoek komt naar de behoefte aan huisvesting. Want ja, er zijn veel initiatieven, die de indruk wekken dat er een grote behoefte aan huisvesting is, maar is dat een behoefte om mensen te huisvesten of een behoefte aan werknemers? Dat ondernemers graag mensen willen huisvesten begrijp ik, want er valt veel geld mee te verdienen. En dat is geen schande, maar heeft niets te maken met het warme welkom, waar ik mijn bijdrage mee begon. Een goede definiëring van wat we verstaan onder behoefte aan tijdelijke werknemers is dan ook essentieel. Het lijkt mij dan ook goed dat het college een voorstel doet voor de onderzoeksvraag en deze hetzij met de raad, hetzij met de toetsingskamer bespreekt.

Voorzitter, ik wacht even af of het college deze toezegging gaat doen voordat ik in ga op de verschillende principeverzoeken, want na jarenlang gesteggel over de cijfers wordt het nu wel eens tijd dat het college de raad ook in staat stelt om een zorgvuldige afweging te maken door actuele en accurate informatie te verstrekken. 

Labels

« Terug