Huisvesting arbeidsmigranten

Huisvesting arbeidsmigrantenvrijdag 21 juni 2019 11:14

De ChristenUnie vindt dat de regels voor tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten te ruim; te vaak worden kleine gemeenschappen geconfronteerd met verhoudingsgewijs grote groepen tijdelijke bewoners, wat de nodige gevolgen heeft voor de sfeer in de buurt. Aan de andere kant is veilige en humane huisvesting topprioriteit nummer één. Hierin zoeken we naar balans tussen een prettige woon- en leefomgeving en verantwoord omgaan met de huisvesting van arbeidsmigranten.

In de raadsvergadering van 20 juni werd over dit onderwerp gesproken en daarin heeft de ChristenUnie ook aangegeven welke voorwaarden verbonden moeten worden aan tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten:

Veilig en humaan

In de eerste plaats is dat veilige en menswaardige huisvesting. Kan er niet veilig en menswaardig gehuisvest worden, dan komt de locatie in geen geval in aanmerking voor het bieden van logies. 

Registratie

De registratie dient ten allen tijde op orde te zijn. Indien de registratie of nachtregistratie niet op orde is, geldt wat de ChristenUnie betreft een zero-tolerance-beleid en dient de locatie per direct ontruimd en gesloten te worden. Het is een kwestie van zorgvuldig werken en zeker met het oog op veiligheid moet gewoon op orde zijn. En bovendien maken stringente regels de handhaving ook eenvoudiger.

Wonen en werken op dezelfde locatie

Volgens de wethouder verblijven er niet meer arbeidsmigranten of seizoenarbeiders dan in de gemeente werken. Het is dan wel heel erg vreemd dat het rapport, dat in opdracht van het college is opgesteld, dit weerspreekt. Volgens dit rapport is er een overschot van 2112 overnachtingen ten opzichte van het aantal arbeidsplaatsen. Dat is bijna de helft meer overnachtingen dan het aantal werkplekken. Het kan niet zo zijn dat Hollands Kroon het probleem van de hele regio oplost en daarom wil de ChristenUnie grenzen stellen in regionaal verband. Het hoeft niet op punten en komma’s; een kleine overschrijding hoeft niet direct een probleem te zijn, maar andere gemeenten mogen niet zomaar weglopen voor hun verantwoordelijkheid hierin. Uitgangspunt is wonen en werken op dezelfde locatie en dat moeten we ook richting onze buurgemeenten onder de aandacht brengen. Het zijn N.B. de buurgemeenten waarmee we een gezamenlijke Kadernota Huisvesting Arbeidsmigranten hebben opgesteld, waarin dit uitgangspunt vermeld staat. Houdt je aan de gemaakte afspraken! Het enorme overschot is dus ook in dat kader onacceptabel. 

Bijdragen aan het Algemeen Belang

Een andere voorwaarde is dat iedereen die in Hollands Kroon werkt en verblijft naar mening van de ChristenUnie moet bijdragen aan het Algemeen Belang. Dat kan voor de zogenoemde long-stay via inschrijving in de basisadministratie, waardoor we via het gemeentefonds de revenuen ontvangen, maar als die inschrijving niet plaatsvindt, dan is forenzenbelasting een goede optie voor de zogenoemde mid-stay. Gaat het om kortdurend verblijf of short-stay, dan is toeristenbelasting het juiste instrument. En nee, het zijn geen toeristen, maar het instrument om van iemand op dagelijkse basis een gemeentelijke verblijfsbelasting te heffen, heet nu eenmaal zo. 

Adequate infrastructuur

Adequate infrastructuur is ook een voorwaarde; het wegennet moet zodanig ingericht zijn dat schoolgaande jeugd niet onnodig in gevaar komt of anderszins door de toename van het aantal verkeersbewegingen onveilige situaties ontstaan. In ditzelfde kader dienen alle voorzieningen, dus ook de NUTS voorzieningen adequaat te zijn. Is er geen riolering aanwezig, dan kan er dus ook geen vergunning afgegeven worden, tenzij er maatregelen getroffen worden, zoals de aanleg van een persleiding of opslag van afvalwater, wat vervolgens op regelmatige basis afgevoerd gaat worden. De verontreiniging van oppervlaktewater door medicijnresten en hormoon-verstorende middelen is in potentie een zeer groot probleem. Ook voor de voedselveiligheid. En uiteraard voor de agrariër, wiens vee graast naast deze sloten of zijn gewas uit ditzelfde water moet beregenen.

Draagvlak in de omgeving

Tenslotte is draagvlak van zeer groot belang. Onze inwoners zijn over het algemeen hele redelijke mensen, die ook inzien dat deze arbeidskrachten noodzakelijk zijn voor de lokale economie. De ChristenUnie heeft hierover veel gesprekken gevoerd, maar nooit een afkeer jegens arbeidsmigranten of seizoenarbeiders bespeurd. Er moet echter wel balans zijn met de omgeving. Scheefgroei tussen de reguliere bewoners en tijdelijke bewoners moet wel voorkomen worden; er moet sprake zijn van redelijkheid. Kleine buurtschappen van enkele tientallen mensen kun je niet opzadelen met tijdelijke huisvesting van honderden arbeidsmigranten. Ingewikkeld is het niet, het is een kwestie van gezond verstand gebruiken. 

Labels

« Terug