Bezoek Open Dag ChristenUnie in Den Haag

Groepsfoto Open Dagdinsdag 28 mei 2019 14:37

Op zaterdag 25 mei waren we al mooi op tijd uit de veren, om met verschillende CU-leden vanuit Hollands Kroon, af te reizen naar Den Haag. Na een voorspoedige reis arriveerden we rond 9:15 bij de Tweede Kamer.  Na de eerste controle en daarna door het detectiepoortje te zijn geweest waren we echt binnen met een bewijs van goedkeuring om de pols en onze tas.

De ruimte was omgetoverd tot een ware blauw/witte ChristenUnie omgeving. Eerst maar eens even beginnen met een bakkie koffie of thee en aansluitend zijn we gestart met een rondleiding door het prachtige en karakteristieke gebouw. Onze gidsen, die beide werkzaam waren als beleidsmedewerker of persvoorlichter, wisten veel te vertellen over de dagelijkse realiteit in en rondom het politieke werkveld en lieten ons de kantoren, Plenaire zaal, Handelingenkamer enz. bewonderen. Na de rondleiding volgde de officiële opening door Gert Jan Segers en werden we nogmaals welkom geheten in hun “gezinsvervangend tehuis” en zongen we met elkaar het openingslied “Samen in de naam van Jezus”.

Aansluitend startte de eerste ronde waarbij iedereen zich verspreide naar één van de vooraf gekozen deelsessie. De variëteit was weer groot, zo kon men aansluiten bij onderwerpen als Vluchtelingenproblematiek, Klimaatakkoord, College-tour met Vicepremier en minister Carola Schouten of zitting nemen bij het Vragenuurtje. Onze afdelingsvoorzitter Piet ging, mede vanuit zijn werkzame achtergrond in de agrarische sector, voor een ontmoeting met onze minister Carola Schouten en dat heeft hij ook met een foto vast kunnen leggen. Het mooie is dat tijdens deze sessies weer vele ideeën zijn gedeeld en opgedaan.

Tijdens de pauze stond er een tasje klaar met een heerlijke lunch. Deze tijd kon er ook aangesloten worden voor een fotoshoot met de Kamerleden, stands bezocht worden en ontmoetingen plaatsvinden met andere CU leden die vanuit het gehele land naar deze Open Dag waren gekomen.

Na de middag was er een tweede ronde met deelsessies met een nieuwe keuze aan onderwerpen. Zelf ben ik aangesloten bij het onderwerp over “zeggenschap in de zorg” met Carla Dik-Faber, waar we met elkaar spraken over de zorgkosten, wie bepaald wat er nodig is (verzekeraar, hulpverlener of ontvanger?), wat houdt een ieder bezig en wat kan er beter en efficiënter. Een zeer interessante discussie waarin je niet wilt dat geld bepalend is maar waar je ook niet omheen kunt. De andere bezochten een sessie over de Toekomst van Europa, PerspectieF over Coalitie Y (speciaal vanuit en voor jongeren) of het Vragenuurtje.

De middag werd afgesloten met een terugblik op deze prachtige en waardevolle dag. De kinderen, waarvoor een eigen programma was, toonden het resultaat van hun schilder- en bouwactiviteiten. Zij waren o.a. aan de slag gegaan met Bijbel & Blokjes, en hierbij bouwden zij met legoblokjes bijv. het huis op de rots en andere Bijbelse items. De dag werd afgesloten met gebed.

Met elkaar kijken we terug op een zeer gezellige  en geslaagde dag, waarbij we kennis en beleving van de politiek hebben mogen ervaren en de nodige inspiratie hebben mogen opdoen.

Sylvia Bergsma

secretaris

Labels

« Terug