Schildersbuurt: saneren of renoveren; een kwestie van besturen?

Schildersbuurtdinsdag 16 januari 2007 16:59

De woningcorporatie Portaal bezit in de Schilders- en Dichtersbuurt in Maarssen in totaal zo’n 500 woningen in de sociale sector, die binnen de huursubsidiegrens vallen. Een groot deel van de woningen in de Schildersbuurt is verouderd en zij komen voor renovatie of sanering / herbouw in aanmerking. De keuze tussen beide opties kan op twee manieren gemaakt worden, te weten het korte of lange termijn perspectief voor de voorraad sociale woningen in Maarssen. De door de gemeenteraad te maken keuze kan als politiek of bestuurlijk getypeerd worden.

Bij het korte termijn perspectief is men geneigd om aan de wensen van de huidige bewoners een groot gewicht toe te kennen. Dit betekent bijvoorbeeld dat als deze kiezen voor renovatie, de bestaande woningen gerenoveerd zullen worden. Het ziet er naar uit dat de bewoners in meerderheid kiezen voor renovatie en dit kon dus wel eens gaan gebeuren.

Bij het lange termijn perspectief beziet men de problematiek vanuit ontwikkelingen die vanuit een volkshuisvestingsstandpunt leidend zijn. Dit is een meer strategische visie op de gewenste ontwikkeling waarbij aan de wensen van de huidige bewoners een minder zwaar gewicht wordt toegekend. Maarssen heeft een tekort aan sociale woningen en voldoet ook niet aan de hiervoor in regionaal verband afgesproken doelstellingen. De mogelijkheden om in Maarssen woningen in de sociale sector te bouwen zijn zeer beperkt. Bovendien doen zich op dit vlak nieuwe ontwikkelingen voor die enerzijds samenhangen met de toenemende vraag naar op zorg ingestelde woningen voor met name senioren. Daarnaast is er een ontwikkeling om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, zonodig in een aangepaste woning, ook wel ‘levensbestendige woningen’ genoemd. De huidige woningen kunnen niet omgebouwd worden tot levensbestendige woningen en bij een keuze hiervoor is renovatie dus niet mogelijk.

Aan welke van de twee genoemde opties zou de gemeenteraad nu de voorkeur moeten geven? Het is verleidelijk om op grond van politieke overwegingen je achter de huidige bewoners op te stellen daar hiermee stemmenwinst behaald kan worden. Een aantal politieke partijen in Maarssen hebben dit dan ook gedaan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Maar is dit geen korte termijn visie?

De grote vraag is of de Maarssense gemeenschap hier ook op langere termijn mee gediend is. Ik ben van mening dat de unieke mogelijkheid die de herstructurering van de Schildersbuurt biedt, benaderd dient te worden vanuit een lange termijn perspectief. Hierbij wordt een ontwikkelingsvisie voor het gebied opgesteld die zoveel mogelijk rekening houdt met verwachte ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting en de beschikbare ruimte optimaal benut. Dit is geen politiek maar besturen en dient de gemeenteraad niet vanuit het algemeen belang de gemeente te besturen?    

« Terug

Reacties op 'Schildersbuurt: saneren of renoveren; een kwestie van besturen?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.