Zorg in de WMO

woensdag 18 oktober 2006 17:40

Misschien kent u in uw buurt of in uw familie of kennissenkring iemand die niet volledig kan deelnemen aan de maatschappij, maar is aangewezen op hulp.
Of krijgt u zelf in de toekomst met die situatie te maken. Dan is het toch prettig als u steun krijgt van uw omgeving of dat er voorzieningen zijn om u te helpen. Dat kan zijn hulp in het leggen van sociale contacten, hulp in de huishouding of materiële hulp in de vorm van bijvoorbeeld een rolstoel. De zorg voor deze voorzieningen was tot nog toe in handen van het Rijk. Maar het Rijk staat te ver af van de werkelijkheid vonden de beleidsmakers en gelijk hebben ze. Daarom hebben ze bedacht dat hulp toch eigenlijk het best gestimuleerd kan worden door een instantie in de buurt en dan kom je al gauw terecht bij de gemeente.
Zo is de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) ontstaan, die regelt dat de gemeente en haar burgers de zorg voor bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten van het Rijk gaat overnemen. De wet wordt op 1 januari 2007 van kracht. In Boskoop is intussen de basis gelegd voor uitvoering van de wet. De gemeenteraad heeft de uitgangspunten voor 2007 vastgelegd en deze uitgangspunten zullen voor de jaren daarna nog verder worden uitgebouwd.
De WMO is niet louter een wet voor voorzieningen. Zij wil vooral een volwaardige deelname aan de maatschappij bewerkstelligen voor degenen die dat op eigen kracht niet meer kunnen. Dit heet met een mooi woord compensatiebeginsel. Je zou het ook maatwerk kunnen noemen.
Voor de gemeente betekent de uitvoering dat zij voortaan zelfstandig diensten inkoopt bij zorgaanbieders en bedrijven, dat zij een weloverwogen keuze moet maken van zorgaanbieders, dat zij rekening zal moeten houden met mantelzorgers en vrijwilligers en dat zij advies zal moeten inwinnen bij en overleg zal moeten plegen met cliëntenplatforms en houders van persoonsgebonden budgetten.
Om dat allemaal te kunnen doen krijgt de gemeente een bijdrage van het Rijk uit het gemeentefonds. Of die bijdrage toereikend is, te vrezen valt van niet. Er is immers een toenemende vraag naar zorg en de zorg die gegeven moet worden is niet goedkoop. Denk alleen maar aan de toenemende vergrijzing. De gemeente zal dus naar creatieve oplossingen moeten zoeken.
En daar heeft ze uw hulp bij nodig. Niet alleen om mee te denken over creatieve oplossingen, maar ook om actief te helpen uw medeburger te laten deelnemen aan het maatschappelijk leven. Een beroep dus op uw gemeenschapszin. In die zin biedt de WMO ook mogelijkheden voor versterking van de sociale samenhang in de gemeente. In deze tijd van individualisering lijkt me dat de moeite waard om mee aan de slag te gaan. Wellicht is het een idee om uw hulp eens uit te proberen op de vrijwilligersdagen van 3 en 4 november a.s. (MADD, Make a Difference Day). Dan worden twee dagen de schijnwerpers op het vrijwilligerswerk gezet. Iedereen kan meedoen. Het gemeentebestuur laat zich in ieder geval niet onbetuigd.


Ton van Nimwegen
Raadslid Christenunie/SGP
avnimwegen@casema.nl

« Terug

Reacties op 'Zorg in de WMO'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.