Column: Nederland is een ontwikkelingsland

dinsdag 29 januari 2002 13:17

Alles draait om Nederland en daarbuiten gebeurt niks. Dat zou je in ieder geval gaan denken als je de verschillende lijsttrekkers hoort. Ontwikkelingssamenwerking is geen item als je de politieke voormannen beluistert. In deze verkiezingstijd komen onderwerpen als gezondheidszorg, randstadspoor en sociale cohesie uitgebreid aan de orde. Bolletjesslikkers en asielzoekers komen alleen ter sprake op het moment dat ze de Nederlandse grens overtrekken.

Alles draait om Nederland en daarbuiten gebeurt niks. Een dergelijke houding getuigt niet alleen van opportunisme - wat valt er nu te scoren een thema als ontwikkelingssamenwerking - maar ook van een navelstaarderij die voor zowel andere landen als de onze negatieve consequenties heeft. Voor andere landen lijkt logisch: de manier waarop wij met onze economie omgaan heeft invloed op die van de Derde Wereld. De ChristenUnie mag als positieve uitzondering dan wel goede sier willen maken met het punt ontwikkelingssamenwerking, maar door de protectionistische landbouwparagraaf in het verkiezingsprogramma doet ze haar goede pogingen deels te niet. Onrecht en armoede buiten Nederland worden niet alleen bestreden door er aandacht aan te geven in een paragraaf over ontwikkelingssamenwerking. Zorg voor de minder bedeelden of de onderdrukten wereldwijd werkt door in heel het beleid van een regering.

De term is erg mooi: ontwikkelingssamenwerking. Maar waar die samenwerking nu uit bestaat, is vaak niet duidelijk. In veel gevallen is er meer sprake van hulp dan van samenwerking. Dat is vaak niet problematisch: lavastromen in Goma of overstromingen in Bangladesh vragen om acute noodhulp. In beleid op de langere termijn echter, is de component van samenwerking een waardevolle, ook voor Nederland. In ons land moet nog het nodige ontwikkeld worden. Denk aan het geklaag over gebrek aan sociale cohesie, Balkenende met zijn ‘fatsoen moet je gewoon doen’ of de PvdA met haar strijd tegen de ‘hufterigheid’. Waarom zouden we daar als Nederlanders op ons eentje uit willen komen? Waarom vragen we niet een paar mensen uit Afrikaanse landen die ons iets kunnen leren over hoe gemeenschapszin vorm krijgt? Waarom geen Aziatische deskundigen uitnodigen die leren hoe we op een goede manier om kunnen gaan met onze ouderen of hoe mantelzorg in de praktijk opgezet kan worden?

Alles draait om Nederland? Laten we onze laatste restjes westerse arrogantie van ons afwerpen en echt open staan voor ontwikkelingssamenwerking. Een mooie taak voor christenpolitici om hierin voorop te gaan.

Door Cors Visser

« Terug

Reacties op 'Column: Nederland is een ontwikkelingsland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.