Straatnamen in Amersfoort (column)

dinsdag 02 augustus 2005 13:56

Weet u hoeveel officieel vastgestelde straatnamen Amersfoort heeft? En hebt u zich wel eens afgevraagd waar uw eigen straatnaam vandaan komt en sinds wanneer die straat zo heet? In het verleden wisselde een straat nog wel eens van naam. Zo heette de Noordewierweg vroeger (tot 1951) Oude Soesterweg en Zonnebloemstraat. En hebt u zich wel eens afgevraagd of de Oldenbarneveltsteeg echt naar de Van Oldenbarnevelt is genoemd?

Weet u hoeveel officieel vastgestelde straatnamen Amersfoort heeft? En hebt u zich wel eens afgevraagd waar uw eigen straatnaam vandaan komt en sinds wanneer die straat zo heet? In het verleden wisselde een straat nog wel eens van naam. Zo heette de Noordewierweg vroeger (tot 1951) Oude Soesterweg en Zonnebloemstraat. En hebt u zich wel eens afgevraagd of de Oldenbarneveltsteeg echt naar de Van Oldenbarnevelt is genoemd?


Digitaal straatnamenboek
Als u hierin geïnteresseerd bent moet u eens kijken in het nieuwe digitale straatnamenboek. U kunt het raadplegen op de internetsite van het Archief Eemland – www.archiefeemland.nl. Dit straatnamenboek is het resultaat van een in 1998 door GroenLinks en ChristenUnie ingediende en door de raad aanvaarde motie. Oud-gemeentevoorlichter Ben Muller werd vervolgens bereid gevonden om de bestaande informatie over alle straten binnen de gemeente bijeen te brengen. Dat was een hele klus, waarbij het Archief Eemland zorgde voor een extra dosis historische informatie – onder meer in de vorm van wijkgeschiedenissen. Helaas heeft Ben de voltooiing niet meer mogen meemaken; hij overleed dit voorjaar. Zijn vrouw heeft op 2 juni jongstleden het straatnamenboek "op het net gezet". En daarmee hebt u de beschrijving van alle 1969 Amersfoortse straatnamen onder handbereik. En kunt u dus te weten komen dat de Oldenbarneveltsteeg niets te maken heeft met Johan van Oldenbarnevelt (helaas!).


Een stukje geschiedenis
Straatnamen zijn al heel oud. De Romeinen kenden al een vorm van straatnaamgeving. Zo is de Via Appia een heel bekende naam. In kleine steden werd de woonplaats aangeduid naar de plaats in de stad (‘Achter het Oude Stadhuis’, ‘Achter de Heilige Geest’). Straatnamen ontstonden uit de gewoonte om een bepaalde straat of groep huizen een vaste aanduiding te geven.

Tegenwoordig zorgt het Amersfoortse gemeentebestuur er voor dat elke nieuwe straat een naam krijgt. De gemeentelijke Commissie Naamgeving bedenkt namen rond bepaalde thema’s. Zo zijn in Nieuwland bijvoorbeeld allerlei kruiden vernoemd. En in Vathorst gaat het om bergen en polders. De commissie moet er voor zorgen dat de straatnamen eenduidig zijn en goed uitspreekbaar, maar natuurlijk gaat er wel eens iets mis. Zo lijken Iris-/Ibisstraat en Linde-/Lingestraat veel op elkaar. Vandaar dat in Vathorst geen Kapellenberg is, om te voorkomen dat mensen naar de Kapelweg in Amersfoort-Zuid worden verwezen.


Vernoemen
De commissie krijgt nog wel eens voorstellen om een straat naar iemand te vernoemen. Het valt niet mee om aan dergelijke verzoeken te voldoen, want ze passen zelden in de gekozen thema’s. Zo is bijvoorbeeld in Rustenburg gekozen voor de vernoeming van verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Verzetsmensen die wel belangrijk werk hebben gedaan – maar niet zijn gesneuveld – passen niet in zo’n thema. Dat is lastig en soms ook pijnlijk. Er zijn gelukkig ook voorbeelden waarbij het wel lukte, zoals bij de Van der Glashof in Randenbroek.


Vindbaarheid
Het belangrijkste doel van straatnamen is de vindbaarheid van een adres. Niet alleen voor u zelf, maar ook voor de postbezorging en bijvoorbeeld de brandweer. De Commissie Naamgeving heeft daarom ook leden vanuit die instanties, waarbij in het bijzonder de brandweer er op let dat er geen misverstanden kunnen ontstaan bij het "snel ter plaatse zijn". Ik mag ook lid zijn van die commissie. Misschien omdat ik vroeger als raadslid eens een veto heb uitgesproken over de voorgestelde naam "Lunterense Pippelinggaarde" voor een straat in Nieuwland? Wie zal het zeggen... Maar het is wel een leuke commissie waar ik met genoegen lid van ben!




Piet Jonkman, wethouder Stedelijk Beheer en Wijkontwikkeling
Reageren? Stuur een mailtje naar Piet Jonkman,
p.jonkman@amersfoort.nl

« Terug

Reacties op 'Straatnamen in Amersfoort (column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.