Bloeidaal, een b (l)oeiend project

maandag 10 juli 2006 15:50


Op 5 juli 2006 heb ik namens de Gemeente Amersfoort de realisatieovereenkomst Bloeidaal mogen tekenen. Bij de ondertekening is ook een informatiebord over Bloeidaal aan de Koedijkerweg onthuld.

Bloeidaal is een natuurgebied aan de zuid-oostkant van de Hogeweg dat samen met het bedrijventerrein De Wieken Vinkenhoef ontwikkeld gaat worden. Zowel op het gebied van de waterhuishouding als financieel worden deze twee gebieden aan elkaar verbonden. Vertegenwoordigers van de provincie Utrecht, het waterschap Vallei en Eem, het Utrechts Landschap, van Hydron Midden Nederland en van de Gemeente Amersfoort waren aanwezig om de handtekening te zetten.

Uit de overlevering heb ik begrepen dat het echter niet de eerste keer is dat in deze omgeving bestuurlijk gezien deze partijen het glas heffen.

De eerste keer was in het voorjaar van 2000. Toen werd na een boottocht van Stoutenburg naar de Kopermolen over de Barneveldsebeek het plan Bloeidaal overhandigd aan de gedeputeerden Robbertsen en Kamp. Het was toen nog een plan van Amersfoort, Waterschap Vallei en Eem, Het Utrechts Landschap en Hydron. Hierbij heeft zich ook de provincie gevoegd.

De volgende gelegenheid was in januari 2005 toen we de start van de aanleg van de Hydrologische buffer, die nu inmiddels in volle glorie zichtbaar is, vierden. Bij die gelegenheid kwam ook de verheugende mededeling dat een substantiële bijdrage van de Postcodeloterij aan Het Utrechts Landschap de aankoop van de gronden in Bloeidaal t.b.v. natuurontwikkeling mogelijk maakte.

In de jaren die aan dit moment vooraf gingen hebben we gemerkt hoe belangrijk samenwerking is als je betrokken partijen in het buitengebied iets vernieuwends wil bereiken.Dat vereist creativiteit, doorzettingsvermogen en een grote betrokkenheid bij het te bereiken einddoel.

 

De gemeente Amersfoort is trots op dit plan. Op lokaal niveau is het een onderdeel van het plan Wieken Vinkenhoef. De insteek van die planvorming was de realisatie van 50 ha bedrijventerrein en een hoofdontsluitingsroute voor Vathorst. Door water als ordenend principe toe te passen ontstond het idee van de hydrologische buffer en toen was het nog maar een kleine stap naar natuurontwikkeling, regionale waterretentie en rustige stedelijke recreatie. Je verwacht niet zo snel dat vanuit ontwikkeling van een bedrijventerrein  natuurontwikkeling op gang komt. En dan niet vanuit  het compensatieprincipe, maar vanuit een logische samenhang èn vanuit een kwaliteitsbewustzijn. De stad biedt hierdoor niet alleen ruimte voor werkgelegenheid maar ook ruimte voor andere zaken die belangrijk zijn in het leven van de burgers, zoals een uitloopgebied en natuur. Tegelijk met de planvorming voor Bloeidaal heeft de gemeente ook gewerkt aan de Groen Blauwe Structuur, die het schaalniveau van de stad betreft. Bloeidaal is daarin een belangrijk onderdeel geworden en op verschillende manieren een aanwinst voor Amersfoort.

 

Hans van Daalen, wethouder gemeente Amersfoort
Reageren? Stuur een mailtje naar Hans van Daalen,
pjt.vandaalen@amersfoort.nl

« Terug

Reacties op 'Bloeidaal, een b (l)oeiend project'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.