Het zal je maar gebeuren! Je hebt haast om de trein te halen en je zet daarom je fiets maar ergens neer bij het station. Niet netjes in de rekken of in de bewaakte fietsenstalling (die echt niet zo duur is!), maar gewoon op het plein of in de omgeving. Kom je ’s avonds terug, is je fiets weg!
Velen hebben dat al ondervonden de afgelopen jaren. Ik denk dat al die fietsers de bordjes op het Stationsplein wel eens hebben gezien. Daar staat op dat fietsen die niet in de rekken staan worden verwijderd. Maar dat zal wel zo’n vaart niet lopen, denk je dan. De overheid dreigt wel, maar doet het toch niet...
Toch wel! Als je regels uitvaardigt, moet je die ook handhaven. Anders heeft regelgeving geen zin. Dat geldt voor die fietsen, maar ook voor illegale bouw of voor geluidsniveaus bij evenementen. Of voor containers die te vroeg worden buiten gezet of niet meteen weer worden binnengehaald nadat ze geleegd zijn.
Het is ons ernst met het nakomen van de regels. Dat betekent in de eerste plaats dat we goed kijken of die regels (nog wel) zinvol zijn. Zo niet, dan schaffen we ze af. Maar als we met elkaar vinden dat ze wel degelijk zinvol zijn, dan controleren we of ze ook worden nagekomen. Natuurlijk zien we niet alle overtredingen. We zijn ook niet dagelijks op pad. Maar als we overtredingen zien, volgt de vastgestelde “straf”. Mensen die dat treft, hebben vaak niet het gedrag van de “eerlijke verliezer”. De overheid is in hun beleving maar kinderachtig bezig. “Ze” moet zich maar bezig houden met “belangrijker dingen”. En de ambtenaren die hiermee belast zijn, krijgen heel wat naar hun hoofd geslingerd.
'Handhaving is een middel van de overheid om de vrede in de maatschappij te bewaren'
Vreemd eigenlijk. Een samenleving, zeker in een dichtbevolkt land als het onze, kan niet zonder regels. En als die regels niet gehandhaafd worden, komen we in een maatschappij waar het recht van de sterkste gaat gelden. Veel overtredingen geven namelijk overlast of ergernis aan anderen.
Handhaving is daarom echt een middel van de overheid om de vrede in de maatschappij te bewaren. En dat is helaas nog steeds noodzakelijk. Want het zit ons mensen in het bloed om eigenbelang hoger te stellen dan het algemeen belang!
Piet Jonkman, wethouder Stedelijk Beheer en Wijkontwikkeling
Reageren? Stuur een mailtje naar Piet Jonkman, p.jonkman@amersfoort.nl
Reacties op 'Handhaving (column)'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.