Vrijwilligers - het cement van de samenleving (column)

zaterdag 03 september 2005 23:04

Vandaag (3 september, red.) vond de Stadsbrunch plaats. Al zeven jaar nodigt de gemeente een klein deel van de georganiseerde vrijwilligers uit om ze eens in het zonnetje te zetten. En ook dit jaar liet de zon zich zien zodat de brunch weer geserveerd kon worden op het Stadhuisplein – rondom wat nog resteert van de “weduwe met de zeven dochters”.

Vandaag (3 september, red.) vond de Stadsbrunch plaats. Al zeven jaar nodigt de gemeente een klein deel van de georganiseerde vrijwilligers uit om ze eens in het zonnetje te zetten. En ook dit jaar liet de zon zich zien zodat de brunch weer geserveerd kon worden op het Stadhuisplein – rondom wat nog resteert van de “weduwe met de zeven dochters”.


Veel van de vrijwilligers doen hun werk in stilte. Juist dan is het goed om te laten blijken dat er waardering is. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. En in onze geïndividualiseerde maatschappij mogen we er trots op zijn dat nog zovelen zich willen inzetten voor anderen.
 

Meer dan 25.000 Amersfoorters zijn op een of andere manier in georganiseerd verband bezig met vrijwilligerswerk.
 

Amersfoort kreeg eind vorig jaar het predikaat “Vrijwilligersstad van Nederland”. Meer dan 25.000 Amersfoorters zijn op een of andere manier in georganiseerd verband bezig met vrijwilligerswerk. Vaak nog naast allerlei individueel vrijwilligerswerk – zoals bijvoorbeeld in de kerken – want dit zijn mensen die het hart op de goede plaats hebben zitten.
Veel van dat werk gebeurt “onzichtbaar”. Maar vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, zoals iemand van het Ouderensteunpunt “Het Pluspunt” in Kattenbroek opmerkte. Als je je beschikbaar stelt, wordt er ook op je gerekend. En dat geldt ook voor al die anderen die zich inzetten voor de hospice van de Stichting Dome, voor de WijkBeheerTeams, de Radio Golfbreker en de Stichting Ravelijn, om maar enkele te noemen. Vaak met minieme middelen van goedwillende sponsors en donateurs en soms een kleine subsidie. Ook biedt de gemeente verzekeringen aan om eventuele risico’s, die het werk met zich mee brengt, op te vangen.


De jaarlijkse vrijwilligersprijzen zijn dan een mooie gelegenheid om eens wat extra’s te doen. Dit jaar won het organisatiecomité van de Amersfoortse Avondvierdaagse en de Amersfoortse Tweedaagse de eerste prijs. Met een kleine groep mensen worden die jaarlijkse wandelevenementen al respectievelijk 62 en 56 keer georganiseerd. Routes uitzetten, routebeschrijvingen maken, rustpunten inrichten, zorgen voor de EHBO en de medailles, zoekgeraakte kinderen weer bij hun ouders en verloren voorwerpen zo mogelijk weer bij hun eigenaar terugbrengen. En natuurlijk de afspraken met de gemeente en de politie over verkeersregeling en parkeren.


Als wandelaar (vroeger de avondvierdaagse en nu de Tweedaagse) kon ik me goed vinden in de keuze van de jury, onder voorzitterschap van oud-minister Tommel. Het is een genoegen om te zien hoe alles tot in de puntjes is geregeld elk jaar. Doe vooral eens mee om dat ook te ervaren. Bewegen is goed, zeker voor hen die een “zittend” beroep hebben. En de routes voeren langs mooie plekjes in de omgeving van Amersfoort. Tot ziens volgend jaar op 23 en 24 juni?




Piet Jonkman, wethouder Stedelijk Beheer en Wijkontwikkeling
Reageren? Stuur een mailtje naar Piet Jonkman,
p.jonkman@amersfoort.nl

« Terug

Reacties op 'Vrijwilligers - het cement van de samenleving (column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.