Column Keetie van der Wel-Kuipers

vrijdag 15 februari 2008 10:52

"Alcohol en jongeren; een wolf in schaapskleren.."

Sinds enige maanden mag ik meekijken als steunraadslid CU/SGP in de keuken van gemeenteraad Westland. Ik heb mij nooit gerealiseerd welke onderwerpen daar allemaal de revue passeren en wat er geregeld moet worden om een goed lopende en veilige samenleving te creëren.
Alles rond wonen, opgroeien, scholing, gezondheidszorg, sport, economie, vervoer, veiligheid en noemt u maar op: het komt op de tafel van de raad. En daar moet beleid op gemaakt worden, om alles in goede banen te leiden.

Een van de onderwerpen die bij de commissie maatschappelijke ondersteuning aan de orde kwam is het alcohol-en drugsbeleid en vooral het gebruik van alcohol door jongeren. Alcoholgebruik is sociaal-maatschappelijk geaccepteerd en ingebed in onze samenleving. Het merendeel (81%) van de bevolking van 12 jaar en ouder drinkt wel eens alcohol. We leren de jongeren mondjes maat “veilig drinken” in onze huiskamers en we verwachten dat zij dit in hun verlengde huiskamers (hokken, disco enz.) voort zullen zetten. Dit is een lange tijd een algemeen geaccepteerde regel geweest.
Echter, kinderarts N.van der Lely, bracht tijdens zijn presentatie voor de gemeenteraad duidelijk naar voren welke schadelijke effecten alcohol heeft op het nog zich ontwikkelende brein van het kind en de jongere. Hij is werkzaam in het Reinier de Graaf Gasthuis en expert op het gebied van alcoholproblematiek bij kinderen. Alcohol gebruik op jongere leeftijd brengt juist extra risico’s met zich mee. Het lichaam van de jongeren onder de 16 jaar is nog niet volgroeid (dokter van de Lely zegt dat de hersenen zich ontwikkelen tot 23 jaar). Hersenonderzoek laat zien dat alcohol gebruik op jonge leeftijd van invloed kan zijn op de hersenfuncties, zowel op korte als lange termijn. Zo kan het consequenties hebben op het leervermogen van de jongeren. Niet alleen alcohol heeft invloed op de hersenfunctie, ook kan het gebruik van XTC hersenschade tot gevolg hebben.De schade die is ontstaan in de hersenen herstelt zich niet zomaar en heeft effect op heel het verdere leven en de toekomst van de jongeren.

Jongeren die voor hun 13e beginnen met drinken hebben 40% kans dat ze op een bepaald moment in hun leven alcoholverslaafd zullen zijn. Er zijn twee zorgwekkende trends:
1. Kinderen drinken steeds eerder (op jonge leeftijd) en;
2. Jongeren drinken veel.
Het aantal 10-15 jarigen dat in een ziekenhuis wordt behandeld wegens alcoholvergiftiging is sinds 2000 verzesvoudigd en bij 15-19 jarigen is de zorgwekkende stijging meer dan 160 % Voor de ontwikkeling van lokaal alcoholbeleid is het goed om te weten waarom het alcoholgebruik onder jongeren zo is toegenomen. Deze stijging heeft te maken met de volgende economische en maatschappelijke ontwikkelingen. De slechte naleving van de leeftijdsgrenzen bij verkoop van alcohol, gecombineerd met beperkt toezicht; De introductie van voor jongeren aantrekkelijke zoete (mix) dranken; Relatief goedkoper geworden detailhandelsprijzen, gecombineerd met toename van gemiddeld maandinkomen van jongeren; De toename van het aantal ouders dat stevig alcoholgebruik door hun kinderen tolereert; De toegenomen populariteit van binge-drinken (drinken om dronken te worden).
Dit hebben wij ons met elkaar nooit eerder gerealiseerd!

Nu is het vooral zaak om een keer te brengen in deze trend en de omgeving te mobiliseren. Niet alleen de ouders en de jongeren zelf, maar ook school, sportclub, de horeca, de supermarkt, de reclame en de nationale-en lokale overheid. Samen kunnen wij het tij keren. De gemeente gaat hierop beleid voeren. Waarbij wij als CU/SGP de ouders wel als eerst verantwoordelijke willen blijven zien in de coaching van de jongeren ten aanzien van alcohol gebruik. Het gemeente beleid moet als ondersteuning zijn voor ouders en andere opvoeders.

Keetie van der Wel-Kuipers
Steunraadslid CU/SGP

« Terug

Reacties op 'Column Keetie van der Wel-Kuipers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.