Maandelijkse column 'vanuit de fractiekamer' door Harm ten Kate

maandag 04 december 2006 10:10

Verbazing en verwondering

Als je op een willekeurig moment eens even de tijd neemt om terug te kijken ben je soms verbaasd over dingen die niemand meer verbaast of je bent nog verwonderd over zaken die een ander heel gewoon vindt. Zo’n willekeurig moment is het nu ook.
Als ik terugkijk naar de laatste maanden in de Asser politiek ben ik niet verbaast dat Dineke van As haar afscheid als burgemeester aankondigde. Ze wordt immers 65, mag ze dan ook het recht hebben om keukenprinses te worden. Of dat er van het CDA wel een casino in de ‘buitenstad’ mag komen maar niet in de binnenstad. De compromislijn van Gamaliël wordt op zo’n moment weer duidelijk zichtbaar. Verbaasd ben ik ook niet over de scheuring in de PLOP-fractie. Het is toch immers altijd al zo geweest dat wie wind zaait, storm oogst.

Als ik wat verder kijk dan Assen verbaas ik mij over het landelijke CDA wanneer ze menen niet voor een generaal pardon te moeten stemmen terwijl we bij Boaz -in Ruth 3- toch heel nadrukkelijk zien hoe ruimhartig een generaal pardon zou moeten worden toegepast. De barmhartige Samaritanen zijn er nog steeds echter hebben ze nu in het algemeen wat meer socialistische namen.
Over de mooie uitslag van de TK-verkiezingen waarbij de ChristenUnie zijn zetelaantal verdubbelde waren velen buiten de partij niet verbaasd maar velen binnen de partij verwonderd en Hem dankbaar. Dat er weldra een kabinet komt waar de ChristenUnie in deelneemt zal nu wellicht velen nog verbazen maar na een poosje vast niet meer.

Er stond een aantal weken geleden echter een berichtje in de krant waar ik mij zwaar over verbaasde. Gezien het feit dat het bij dat ene berichtje bleef is onze maatschappij mijns inziens schijnbaar ziende blind. Dat berichtje ging over de 3e kwartaalwinst van de ING. Die viel tegen en was maar liefst 14% lager dan het 3e kwartaal vorig jaar. Bij zo’n kop denk je dan ook terecht dat de beurskoersen wel zullen zakken. Als je dan het artikel leest krijg je al gauw last van plaatsvervangende schaamte. Ondanks dat het 14% lager was, bedroeg de winst altijd nog 1,6 miljard euro!. Alleen van zo’n kwartaalwinst kun je heel Afrika al van de AIDS-problematiek afhelpen. Ik verbaas me er over dat niemand daar een punt van maakt. Misschien kun je van een paar jaarwinsten van alle banken in de wereld wel nagenoeg alle economische problemen in veel landen oplossen. Dan is er ook geen generaal pardon meer nodig omdat er tussen de vluchtelingen geen economische gelukszoekers meer zitten.

Ondanks dat in deze verkiezing gemeenschapszin het heeft gewonnen van individualisme zal de discussie ook de komende jaren voornamelijk over economische groei in de westerse wereld gaan en minder over bijvoorbeeld de invoering van een communautaire belasting voor superwinsten waar we arme landen in de wereld meer mee kunnen helpen dan met de kruimels die nu van de westerse tafels vallen. Wellicht is om daar mee te beginnen wel een SP/Groen Links/ChristenUnie-kabinet nodig. Verbaas u niet als over enkele jaren zo’n kabinet er wel komt. Misschien moeten we ons dan verwonderen.

Harm ten Kate
Raadslid

« Terug

Reacties op 'Maandelijkse column 'vanuit de fractiekamer' door Harm ten Kate'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.