Zonnepanelen. Doel of middel.
Onlangs viel er weer eens een dik pak folders op mat (misschien is een ja-nee sticker op de deur toch beter voor het milieu...). Vaak gaan deze folders ongezien bij het oud papier maar dit keer trok een brochure over zonne-energie mijn aandacht. De folder bleek een initiatief van GroenLinks te zijn, waarin zij ons informeerden over de nota “Als de zon doorbreekt, van Zuidhorn naar Zonnehorn”. Deze nota is een goed initiatief van de gemeente Zuidhorn (en van GroenLinks) waarbij zij concreet doelen stellen en aan de slag gaan met duurzame energie. Ook voor de ChristenUnie is duurzaamheid een belangrijk thema, mede vanuit de Bijbelse opdracht dat wij als goede rentmeester met de aarde omgaan.
Toen ik het krantje verder doorlas kreeg ik het gevoel dat er toch erg veel gefocust wordt op enkel zonnepanelen. Het leek wel een beetje een reclamefolder voor zonnepanelen. Als we het krantje doorlezen vergeten we bijna dat er ook andere interessante opties voor energiebesparing zijn, misschien opties die beter passen bij uw eigen situatie.
Zonnepanelen zijn vaak een hele goede optie om duurzame energie op te wekken, maar er zijn ook veel andere oplossingen om het milieu te ontlasten. Oplossingen die in bepaalde situaties (veel) meer bijdragen en efficiënter en goedkoper zijn. Heeft u een bijvoorbeeld een oude slecht geïsoleerde woning (dit zijn er veel in onze gemeente) dan is isoleren misschien een betere en goedkopere oplossing. Is uw dak noordwest georiënteerd, of is er veel schaduw, dan is het ook verstandig om naar andere oplossingen te zoeken. Gebruikt u weinig elektriciteit maar heel veel gas dan is het verstandig om te kijken of u niet beter kan besparen op uw gasverbruik. Duurzaamheid is maatwerk.
Onderstaande afbeelding afkomstig van kenniscentrum Milieucentraal.nl (december 2012) geeft in een notendop aan welke besparingen bij andere opties horen. Van belang hierbij is om ook te bedenken wat de levensduur is van de betreffende oplossing; Moet u op korte termijn weer investeren of schrijft u de investering over een veel langere termijn af? Zo gaat goede isolatie veelal 75 jaar mee, een zonnepaneel zal na ca.25 jaar moeten worden vervangen. Ook het rendement/terugverdientijd en de hoogte van de investering zijn van belang. Zo heeft spouwmuurisolatie volgens milieucentraal een terugverdientijd van gemiddeld 2,5 jaar en isolatie van een schuin dak een terugverdientijd van ca. 7 jaar. En hoeveel geld heeft u over om te investeren in duurzame energie?
In het rapport “zonnig huren” geschreven onder redactie van een aantal woningcorporaties, Agentschap.nl en Aedes worden zonnepanelen de kers op de taart genoemd. Eerst isoleren, installaties goed afstellen en op je verbruik letten, dan de panelen.
Ik wil niets af doen aan het initiatief van de gemeente Zuidhorn en GroenLinks, en weet ook dat het plaatsen van zonnepanelen in veel gevallen een goede oplossing is. Maar ik wil u wel mee geven dat wanneer u van plan bent om te investeren in duurzaamheid u alle mogelijkheden goed moet onderzoeken. GroenLinks wil in de brochure die verspreid is de inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven enthousiast maken voor zonnepanelen/boilers. Dit ligt in het verlengde van de doelen van de eerder genoemde nota “als de zon doorbreekt van Zuidhorn naar Zonnehorn”.
Doel, zoals omschreven in de brochure, is om in 2020 tien keer meer vermogen aan zonne-energie in de gemeente Zuidhorn te hebben dan nu. Dit lezende vraag ik mij af of dit wel het juiste doel is? Moet het doel niet zijn dat we duurzamer willen zijn in 2020, minder energie gebruiken en meer duurzame energie opwekken? Zonne-energie is in dit geval geen doel op zich maar een middel. Dit betekent dat we niet één oplossing/middel moeten voorschrijven en promoten maar telkens moeten afwegen welk middel het beste is en het meest bijdraagt aan het uiteindelijke doel.
Alle de Vries
Reacties op 'Zonnepanelen. Doel of middel.'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.