Fractiemedewerkers op de kieslijst?

Raadzaalvrijdag 01 april 2011 18:23

In de gemeenteraad van Stichtse Vecht is er enige commotie ontstaan over de vraag aan welke voorwaarden fractiemedewerkers dienen te voldoen. Fractiemedewerkers of commissieleden, die geen lid van de raad zijn, nemen deel aan de werksessies/commissies van de raad en treden op namens hun fractie.

De commotie ging met name over de vraag of de commissieleden, die namens een fractie benoemd worden in een raadscommissie, op de kandidatenlijst van de laatste raadsverkiezingen voor de betreffende fractie moeten staan. Tot twee maal toe heeft een meerderheid van de raad bepaald dat deze voorwaarde in Stichtse Vecht opgenomen moet worden in de commissieverordening. Een aantal partijen uit de raad zijn het hier niet mee eens en vinden dat er sprake is van een gebrek aan democratisch gevoel. Verder wordt de suggestie gewekt dat rancune of coalitiediscipline hierbij een rol spelen. Er wordt zelfs gedreigd met mogelijke juridische procedures om deze bepaling ongedaan te maken.

De fractie ChristenUnie-SGP heeft ingestemd met deze voorwaarde en ik kan u verzekeren dat rancune of coalitiediscipline bij onze standpuntbepaling geen enkele rol heeft gespeeld! Waarom vinden wij dat de voorwaarde van binding aan de kieslijst gehandhaafd moet worden?

In juni 2008 heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het model commissieverordening herzien en op een aantal punten verduidelijkt, onder meer de bepaling over commissieleden niet zijnde raadsleden.
De VNG heeft dit als volgt toegelicht: “De wetgever heeft het aan de raad overgelaten om de samenstelling van een raadscommissie te bepalen. In de modelverordening op de raadscommissies is de mogelijkheid opgenomen om leden te benoemen welke geen raadslid zijn (artikel 4 modelverordening). Wel dienen deze leden aan een aantal voorwaarden te voldoen die ook in de verordening zijn opgenomen. Allereerst dienen de niet-raadsleden, die namens een fractie benoemd worden in een raadscommissie, wèl een band met de betreffende fractie te hebben. In de modelverordening is dit ingevuld door te bepalen dat deze commissieleden op de kandidatenlijst van de laatste raadsverkiezingen voor de betreffende fractie moeten staan. Wanneer een raadslid zich afsplitst en als zelfstandige fractie verder gaat zal deze niet de mogelijkheid hebben om een niet-raadslid als vertegenwoordiger van zijn (nieuwe) fractie in een commissie te laten benoemen. Deze fractie heeft immers niet meegedaan aan de laatste raadsverkiezingen en heeft derhalve geen kandidatenlijst.”
 
Conclusie
Met het opnemen van de bepaling volgen we dus de modelverordening van de VNG, zoals in veel andere gevallen ook gebeurt. Er is dus niet mis mee en verwijten als gebrek van democratisch besef en rancune of coalitiedwang werpen wij verre van ons!

Het wordt hoog tijd dat de raad van Stichtse Vecht dit hoofdstuk afsluit en zich gaat bezighouden met tal van belangrijke onderwerpen die om aandacht vragen! 

« Terug

Reacties op 'Fractiemedewerkers op de kieslijst?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.