Platpolderen
Door Bertus Cornelissen
Er is iets raars aan de hand in de Puttense gemeenteraad. En ik weet niet wat het is. Het heeft iets te maken met “communicatie en draagvlak”. Want die woorden hoor ik elke vergadering, en worden zowel door oppositie- als coalitiepartijen genoemd. Meestal als reden om nu nog geen besluit te hoeven nemen en het college te vragen met een aangepast voorstel te komen.
Het kan er natuurlijk mee te maken hebben dat ik als groentje in de gemeenteraad nog niet zoveel ervaring heb. En het dus altijd zo gegaan is. Maar eigenlijk wil ik dat niet geloven. In de vorige raadsperiodes zijn toch wel grote besluiten genomen? Waarom besteden we als raad nu dan zoveel tijd aan onderwerpen als hekjes om de vijver, terwijl besluitvormingen over grote onderwerpen als een biomassaerf zo traag verloopt?
Is de raad bang om beslissingen te nemen? Is de verantwoordelijkheid die op de schouders van de raadsleden ligt te groot en durven ze die niet te dragen? Hebben ze geen ballen? Of hebben we teveel partijen die vervreemd zijn van hun idealen en daarom maar zoeken wat de gemiddelde Puttense mening is? Of is het gewoon een stukje onervarenheid en komt het allemaal goed wanneer iedereen zijn draai heeft gevonden in deze raad? Ik weet het niet. Maar het houdt me wel bezig.
De raad is toch gekozen door de bevolking om keuzes te maken? Waarom leggen we het maken van keuzes dan steeds weer terug bij de bevolking? Natuurlijk is inspraak, draagvlak enzovoort belangrijk. Het nieuwe college trekt extra geld uit voor communicatie. Dat moet de raad helpen om tot betere besluitvorming te komen. Maar uiteindelijk moet ergens een beslissing worden genomen. Vaak is dat in de gemeenteraad. Hoe lang blijven we zoeken naar draagvlak totdat er een keuze wordt gemaakt?
Daar zijn we in Nederland wel goed in. Het ‘polderen’ is een typisch Nederlandse activiteit. We vergaderen net zolang tot we consensus hebben. Dat het resultaat net niks is nemen we voor lief. Platpolderen wordt dat ook wel genoemd…
Vorige week kwam ik erachter waarom we Putten dreigen plat te polderen. Het is een nieuwe generatie die aan de macht is. De afgelopen jaren hebben de babyboomers in het bestuur gezeten, de generatie die Nederland heeft opgebouwd en voor wie “groei is goed, meer is beter” in de genen zat. Nu is er een generatie aan de macht die is opgegroeid in de tijd van de ontzuiling, de tijd waarin grote idealen werden omgezaagd, maar ook de tijd van emancipatie, participatie en gelijkheid.
Ik ben geboren in 1975 en bij welke generatie ik hoor laat ik graag door anderen beoordelen. Maar wat ik zie bij de generatie voor mij is doorgeslagen democratie, inspreken tot in het oneindige en feminisme. Maar vooral het ontbreken van idealen. Ik heb een hekel aan die doorgeslagen democratie. Vooral sinds ik merkte dat mijn vrouwelijke collega’s sneller promotie kregen. Maar goed, met mijn persoonlijke frustaties ga ik jullie niet lastig vallen.
Wel begrijp ik de besluiteloosheid van de Puttense gemeenteraad sinds vorige week beter. Het is niet anders, maar het is vooral een generatieprobleem. Daarom roep ik alle raadsleden op om –naast communicatie en draagvlak- nog een paar andere idealen op te zoeken. Idealen voor Putten, waarmee we ons dorp een stukje mooier maken in plaats van platpolderen. En dat mooier maken doen we samen, dat dan weer wel!
Reacties op 'Platpolderen'
of zit men nu al lekker op het de raadsstoel ?
Een leuk stukje. Vraag me wel af wat ik als raadslid hier mee kan. Je zegt dat we geen beslissingen durven te nemen. En dat komt omdat er geen idealen zijn. Misschien is het wel zo dat er genoeg idealen zijn, maar dat deze bij verschillende partijen te ver uit elkaar liggen. Deze keer ook juist binnen de coalitie die erg "breed" is. Jouw idealen hoeven mijn idealen niet te zijn.
De idealen en manier van benaderen van WIJ Putten zijn in sommige opzichten compleet anders dan die van CU of SGP. Zo te lezen verlang je een beetje terug naar de babyboom tijd. Nou, ik in het geheel niet. Ik ben heel blij met de nieuwe generatie jongeren die veel opener zijn en die niet gelijk het oordeel klaar hebben of in een hokje te plaatsen zijn. Om de huidige generatie te overtuigen moet je ook echt argumenten hebben, je op feiten baseren. Dan is het onvoldoende om te zeggen: dit plan komt voort uit mijn ideaal, dus dan is het ook goed.
Met het zoeken naar draagvlak is Nederland een stabiele economie gebleken waar pensioenen beter geregeld zijn dan in welk land dan ook. Vandaar ik blij ben dat er partijen zijn die naar mensen willen luisteren (dus niet alleen hun verhaal aanhoren, er een foto van maken, deze in de krant plaatsen en vervolgens toch hun eigen zin doen).
Het is voor iedere politieke partij een uitdaging om dat luisteren goed op te pakken, natuurlijk vanuit je eigen grondbeginselen. En ja, dan zul je bepaalde plannen soms moeten aanpassen of er zelfs vanaf zien (zoals bijvoorbeel bij MFC is gebeurt).
Toch wordt ik als inwoner van Putten liever platgepolderd dan platgewalst door bulldozers zoals ze dat in China doen, zonder inspraak en van bovenaf opgelegd.
Tenslotte, niets houdt de CU tegen om duidelijk stelling te nemen voor haar eigen idealen. Dat betekent soms afwijken van college of andere coalitiepartijen. Dan toon je "ballen" om met jouw woorden te spreken.
Vandaar een mooie analyse, maar die krijgt pas echt grond als de CU laat zien dan ze blijven staan voor haar eigen idealen. Bij het bosbad bijvoorbeeld werd jullie de handschoen aangereikt, maar deze werd toen niet opgenomen. Toen kozen jullie ook liever voor een platgepolderd compromis, toch?
Kom met goede en duidelijke argumenten en BESLIS dan gelijk, niet morgen of overmorgen (of over een paar jaar) maar vandaag en wel NU. Wij (burgers) zullen dan als er weer nieuwe verkiezingen worden gehouden, beslissen waar wij op gaan stemmen en daarmee weet elke partij weer wat burgers vinden of wie ze een kans geven en wie (liever) niet meer. Zo zijn de spelregels.
Voor zomaar een burger is het niet te volgen waarom de politiek maar bezig is zonder iets te doen. Misschien schrijf ik dit fout op, want natuurlijk is men drukdrukdruk bezig, maar dan vooral met zichzelf en dat willen wij (burgers) niet. Wij willen dat er snel goede beslissingen worden genomen en ook nog in die volgorde. Natuurlijk begrijpen wij (niet alle burgers zijn zo dom als de politiek denkt) dat er soms een onderzoek moet worden gepleegd om zaken helder te krijgen, maar als dat onderzoek er dan is beslis dan. Het maakt niet uit of het links, rechts, onder, boven, voor of achter is als er maar een keuze wordt gemaakt. Als voorbeeld het biomassagebeuren: Hoelang wil de politiek de betrokken ondernemers nog voor de gek houden door maar geen beslissing te nemen, nog een jaar of nog twee jaar? Neem als Puttense politiek de beslissing dat er nergens in Putten duurzame bioactiviteiten meer komen en dan weten wij (burgers) van Putten waar we de volgende keer op moeten stemmen en waarop niet.
Bertus? Voor een goentje heb je het al heel aardig door!