Column: Hakken in het zand
De Amerikaanse afwijzing van het Internationale Strafhof in Den Haag lijkt een nieuwe stap in het verwijderingproces tussen de VS en Europa. De VS ondertekenen het verdrag niet, omdat ze niet toestaan dat hun eigen soldaten voor een ‘vreemde’ rechtbank ter verantwoording geroepen voor eventuele oorlogsmisdaden. Dat zou namelijk wel eens op politieke gronden kunnen gebeuren en is bovendien een ontoelaatbare inbreuk op de Amerikaanse soevereiniteit, meent men.
Dit moge zo zijn, feit blijft wel dat de commotie rond het Strafhof illustratief is voor de groter wordende politieke kloof tussen de VS en Europa. Het staat immers niet op zichzelf: Er waren reeds de opzegging van het ABM-verdrag, de afwijzing van de Kyoto (milieu-)akkoorden en de protectionistische maatregelen met betrekking tot de Amerikaanse staalindustrie. Tel daarbij op de ietwat denigrerende wijze waarop door de Amerikaanse regeringswoordvoerders de militaire onmacht van Europa gedurende de acties in Afghanistan zijn getypeerd, en het wordt duidelijk waarom Europese regeringen een wat wrange nasmaak aan de eerste anderhalf jaar van Bush’ administratie hebben overgehouden. Dit geldt overigens ook voor de bevolkingen aan deze kant van de Atlantische Oceaan: in grote Europese landen als Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland, maar ook in Rusland is de sympathie voor Uncle Sam snel tanende.
En dat is niet verwonderlijk. Sinds het wegvallen van de ‘rode dreiging’ is ten enenmale het cultuurverschil tussen de VS en Europa aan het licht gekomen. De VS zien zichzelf als de machtigste verdediger van de internationale orde: ze zijn immers op economisch en militair terrein verreweg de belangrijkste actor in deze wereld. Als ze het niet of weinig in hun belang achten handelen ze niet, en als ze wel handelen worden alle andere natiën geacht zich ook aan de ‘goede kant’ te scharen. De Europese landen daarentegen weten dat ze individueel geen grote rol kunnen spelen. Daarvoor ontbreekt op meerdere terreinen het potentieel en de schaalgrootte. Die schaalgrootte zou binnen een hechte Europese Unie misschien van de grond kunnen komen, maar zo ver is het nog niet. Wij hechten daarom aanzienlijk meer belang aan een internationale, gereguleerde orde die zorg draagt voor een stabiliteit welke we alleen niet kunnen bewerkstelligen en waarborgen.
Deze twee culturen botsen nu steeds vaker. Er groeit langzamerhand een wederzijdse onwil elkaar te begrijpen, met als resultaat dat aan twee kanten van het grote water de hakken in het zand worden gezet. Voorlopig zal iedereen dat nog wel op zijn eigen strand doen, maar het wantrouwen dat met name de VS aan de dag leggen is zorgelijk. Dat ze, meer dan andere natiën, kwetsbaar zijn in een gedeeltelijk afgunstige wereld is zeker waar.
De regering-Bush mag zich echter wel afvragen of de huidige opstelling dat fenomeen ten goede zal keren.
Door Benjamin Anker
Reacties op 'Column: Hakken in het zand'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.