Overbruggen
De agenda van de gemeenteraad is de laatste weken weer goed gevuld. Er zijn allerlei zaken die voor de vakantieperiode geregeld moeten worden.
Voor Boskoop zijn op dit moment belangrijke zaken die spelen de gemeentelijke herindeling en het afronden van de artikel 12 status. In de gemeenteraad hebben we het idee dat deze onderwerpen niet erg leven onder de Boskopers. Als we hierover spreken tijdens de rondetafel of in de raad komen er zeer weinig mensen inspreken en luisteren. Dit terwijl een goede gemeentelijke organisatie en voldoende financiën belangrijk zijn voor het leefklimaat in Boskoop.
Als we spreken over woningbouw of ruimtelijke ordening is het meestal veel drukker. We zijn met een aantal woningbouwprojecten bezig, waarvoor vaak grote belangstelling is, met name door betrokkenen en omwonenden. Er zijn veel procedures die doorlopen moeten worden. Bij veel van deze procedures kan ingesproken en bezwaar gemaakt worden. Zo veel zelfs dat burgers de draad kwijtraken. Het is dan vaak onduidelijk in welke fase het bouwplan is en over welke aspecten het gaat, zoals samenwerkingsovereenkomst van de gemeente met ontwikkelaars, vormgeving, vergunningen, procedure met betrekking tot het bestemmingsplan etc. Doordat dit voor insprekers niet duidelijk is, dient men elke keer de hele lijst bezwaren maar opnieuw in, om er zeker van te zijn dat de bezwaren worden meegenomen.
Als gemeentebestuur moeten we meer duidelijkheid geven. Dit kan door in begrijpelijke bewoording aan te geven welk aspect behandeld wordt. Zodat belanghebbenden weten welke punten ze naar voren moeten brengen.
Naast de vele procedures moet de gemeente ook onderhandelen met veel partijen, omdat de gemeente geen grond heeft. Dit zorgt er ook voor dat het lang duurt voordat de gewenste woningen eindelijk gebouwd kunnen worden. Dit is onder andere een rede waarom onlangs de ontwikkelingen in Waterrijk-West vertraagd zijn.
Een ander langlopend onderwerp in de ruimtelijke ordening is de voormalige gasfabriekkavel. Zoals u enkele weken geleden heeft kunnen lezen is de directeurswoning, die op deze kavel stond, ontruimd. Daarbij bleek het gebouw zo slecht dat er niets anders restte dan het te slopen. Deze kavel op de hoek Zuidkade met de Linnaeusweg is ernstig vervuild. Al jaren geleden is er onderzoek gedaan en gekeken naar mogelijkheden voor het ontwikkelen van de locatie. Nu ook de waterzuivering buiten werking is, wordt met nieuw elan naar dit gebied gekeken.
De gemeente heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de mate van bodemverontreiniging en de kosten van sanering. Als dit duidelijk is, kan de volgende stap genomen worden om te kijken hoe het gebied ontwikkeld kan worden.
In onze visie moet hierbij naast de voornoemde gasfabriekkavel en waterzuivering naar een ruimer gebied gekeken worden bij het ontwikkelen van plannen. De voormalige glascentrale moet hierbij minimaal meegenomen worden. Door de leegstand dreigt het gebouw te vervallen. Ook ontstaat de kans dat een bedrijf het gebouw koopt en activiteiten gaat ontwikkelen die we niet in dat gebied willen hebben, bijvoorbeeld omdat het veel verkeer aantrekt. Het zou mooi zijn om bij het maken van plannen het hele gebied aan weerszijde van de Linnaeusweg tussen het Wilgenlaantje en de Zuidkade mee te nemen. Door het gebied ruim te nemen, kan hier op deze plak een mooie entree gemaakt worden voor Boskoop. Er mag dan ook best een markant gebouw geplaatst worden, ook al is dat iets hoger dan 4 bouwlagen.
Het is belangrijk om hiermee tempo te maken om zo een mooie entree van het dorp en een fijn woongebied te maken.
Namens de ChristenUnie-SGP
Siem Bak (0172-215115)