Afval scheiden, levert op!

Afvalwijzer Hollands Kroon.jpgzaterdag 03 juli 2021 16:02

Enige tijd geleden hebben de plannen van het recycleplan in Hollands Kroon al in de krant gestaan. Hier kreeg ik veel reacties op via de mail, van mensen uit mijn omgeving en zelfs vanuit mijn gezin.

We leven in een behoorlijke wegwerpmaatschappij en zijn ons soms weinig bewust van de impact die het heeft op onze omgeving. Daarnaast is die restbak (grijze bak) wel lekker makkelijk, je hoeft niet te scheiden. Als moeder besloot ik een test te doen in mijn gezin.  Ik wilde echt weten of het beter kon en we, ook als gezin bestaande uit 5 personen, minder restaval konden produceren. Ik ben streng geweest, na een maand kon de grijze bak aan de weg. Mijn man vroeg verbaast: "klopt het dat we maar 2 kleine zakjes restaval hebben?" Ja dat klopte!!

De ChristenUnie denkt dat het recycleplan kan bijdragen om beter te scheiden, maar ook om ons bewuster te doen inkopen. Als je het afval niet kwijt kan, kun je het beter maar niet kopen. Misschien niet zo goed voor de economie maar des te beter voor het milieu, het scheelt een hoop afval.

Wat houdt het recycleplan in? Niet zoals vele denken en ook in de krant heeft gestaan dat er per kilo betaald zal gaan worden, maar wel dat je minder gaat betalen als je de grijze bak minder vaak aan de weg zet. Hierbij wordt in het plan wel rekening gehouden met mensen die vanwege een medische indicatie meer restafval produceren. Tevens is er een oplossing voor mensen die zwerfvuil verzamelen.
Als fractie vinden we dit een goed voorstel om op deze wijze een stap in de goede richting te zetten en bij te dragen aan een beter milieu. 

In de raad was een meerderheid voor dit voorstel en het recycleplan zal per 1 januari 2022 ingaan.
Tot die tijd zullen de inwoners goed worden voorgelicht. Meer informatie over het juist scheiden van afval kunt u terugvinden in de HVC app of via de website van HVC

Hartelijke groet,

Marjon Tolhuis
raadslid

« Terug