Onze zorg rondom WMO en Jeugdzorg

Oud en jong.jpgdinsdag 02 maart 2021 19:28

In de Raadsvergadering van 18 februari werd er een voorstel gedaan door het college en Incluzio om de kosten van de zorg te beheersen.Wat ons betreft zat er een goed punt tussen en dat was om in een zo vroeg mogelijk stadium de echtscheidingsproblemen aan te pakken zodat betrokkenen, met name de kinderen, in een later stadium niet via de rechter hulp toegewezen moeten krijgen.

Ze zijn dan vaak al zo beschadigd dat er voor hen langdurig zorg nodig is, dit willen wij hen liever besparen. Wij zijn blij met dit voorstel en we denken dat voorop moet staan dat kinderen een hoop leed bespaart wordt. Dit zal mogelijk ook financieel iets opleveren maar boven alles moet het kind voorop staan.

Tegenvallend aan het voorstel is dat men wil snijden in de huishoudelijke zorg. In 2016 zijn hiervoor nog zoveel acties geweest van onder andere de interieurverzorgers die destijds aan de bel trokken.  Het voorstel is om cliënten opnieuw te indiceren op doelmatige inzet en  eigen kracht, kortom om mensen zoveel mogelijk zelf te laten doen en mogelijk een beroep te laten doen op familie, vrienden of vrijwilligers.  En dit is precies wat in 2016 ook mis ging waarbij het zelfs tot de rechter kwam, welke destijds besloot dat mensen die zelf nog in staat waren regie te voeren zelf hun huishoudelijke zorg moesten regelen. Als we dit voorstel nu lezen lijkt het erop dat er net als in 2016, hetzelfde gaat gebeuren. 

Als fractie hebben wij dan ook onze zorgen. Mensen vragen niet zomaar huishoudelijke hulp aan, vaak gaat dit via  huisarts,  maatschappelijke werk of andere professionals die constateren dat de cliënt het alleen niet meer redt.  Natuurlijk is het goed om te kijken wat iemand nog zelf kan, maar de ervaring leert ook dat mensen meer denken te kunnen dan waartoe ze fysiek in staat zijn.  En nee, ramen worden al jaren niet meer elke week gelapt en ook keukenkastjes worden alleen schoongemaakt als er tijd over is en dat is niet vaak. Het gaat over hygiëne en we hebben afgelopen jaar met corona wel gemerkt hoe belangrijk dat is, zeker voor kwetsbare mensen. 

Wat ons verder ook zorgen baart is dat men meer zorg wil overlaten aan de wijkteams, naast de vraag of de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft is het bij ons ook de vraag of de wijkteams dit wel aan kunnen. Er komt zo heel wat meer verantwoordelijkheid en werk op het bordje van een wijkteam medewerker en die heeft het al zo druk.  Voor een cliënt kan het wel weer heel prettig ervaren kan worden dat zorg dicht bij huis of zelfs thuis wordt verleend. We hopen dan ook dat hier in een goede balans gevonden wordt. 

Graag hadden we gezien dat we, voor dat we dit voorstel kregen, eerst inzicht hadden gekregen in behaalde doelen. We vragen hier al meer dan een jaar om en we zijn er in de klankboordgroep ook druk mee bezig, maar we hebben tot nu toe nog steeds niets concreets gezien. Het zou de besluitvorming zo veel makkelijker en overzichtelijker maken als we inzicht zouden hebben in de gebieden waar de doelstellingen goed gehaald worden en waar niet. Op die manier krijg je ook beter de kans om op hoofdlijnen te bepalen waar wel of niet iets kan, of misschien een andere aanpak beter is. Daarnaast hebben we ook niet duidelijk of de zorg die geleverd wordt bij aanpassingen kwalitatief hetzelfde blijft.  

Helaas was het voor mij  wegens zieke niet mogelijk de raadsvergadering, waarin dit besproken is, bij te wonen. Toch willen wij op deze manier u laten weten hoe wij betreffende dit onderwerp er in staan en dat wij, ondanks dat het voorstel ook positieve punten bevat, we tegen dit voorstel hadden gestemd. Met name doordat we niet weten of het voorstel voor de huishoudelijke hulp volgens de huidige wetgeving is toegestaan. Net als de kosten is dit door een hogere overheid bepaald en kan je dit als gemeente niet zomaar veranderen.

Marjon Tolhuis - Anker
Raadslid

 

 

 

« Terug