Wat is sociaal?

columnschrijvervrijdag 10 november 2006 11:35

Wethouder Schröder die ondermeer verantwoordelijk is voor Sociale Zaken is voortvarend van start gegaan. Tal van nieuwe beleidsvoorstellen zijn besproken in raad en commissies. Uit deze voorstellen wordt duidelijk dat er een nieuwe wind waait: het sociale gezicht moet versterkt worden, aldus de wethouder. Maar gebeurt dat ook?

In de raadsvergadering van 7 november jl. is het voorstel over de “Maatregelenverordening 2007 Wwb” vastgesteld. De verordening houdt in dat de uitkering van mensen tijdelijk verlaagd kan worden als zij hun verplichtingen niet nakomen; een soort boete dus. De klanten die een uitkering ontvangen worden duidelijk voorgelicht over hun rechten en plichten en ondertekenen een overeenkomst waarin dit is vastgelegd. De klant weet dus wat van hem verwacht wordt: afspraak is afspraak. De boete mag opgelegd worden als de klant blijkt geeft van een tekortschietend besef van  verantwoordelijkheid dat hem aangerekend kan worden. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als hij onvoldoende meewerkt aan het verkrijgen van een baan of onjuiste inlichtingen verstrekt.  

De wethouder heeft de bestaande regeling aangepast en de boetes verlaagd. Hij vindt de bestaande regeling te streng. De klanten vinden dit ook en dit zou leiden tot een groot aantal bezwaarschriften en met de nieuwe regeling zou het aantal klachten kunnen afnemen. Het belangrijkste argument van de wethouder is echter dat hij een sociaal vriendelijker beleid wil voeren. De kernvraag is of hij dit met deze nieuwe regeling bereikt. Naar onze mening niet en is dat sociaal?

ChristenUnie-SGP voert een christelijk-sociaal beleid en is voor bescherming van de zwakkeren in de samenleving en voor een rechtvaardig beleid. Dit betekent dat mensen die tijdelijk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien een uitkering krijgen. Het is erg als mensen in de bijstand belanden want het huidige niveau van de uitkering is beslist geen vetpot. Het doel moet dan ook zijn om mensen, binnen hun mogelijkheden, zo snel mogelijk aan werk te helpen zodat zij hun talenten kunnen gebruiken, in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, uit het sociale isolement geraken en hun taak binnen de samenleving oppakken. De gemeente verricht een forse inspanning om klanten hierbij te helpen: tal van instrumenten zijn beschikbaar. En verwacht mag worden dat de klanten hieraan meewerken: dat is ook in hun belang!

Aan de andere kant geldt dat het ontvangen van een uitkering niet vrijblijvend is. Mensen moeten hun verplichtingen nakomen: dat zijn zij tegenover de samenleving verplicht.  Het niet nakomen hiervan moet gevolgen hebben. Immers ook in het gewone leven zijn er tal van plichten.

Waarom zijn wij dan tegen het verlagen van de boetes? Wij vinden dat wij de klanten moeten en kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Dat is een teken dat wij de klant serieus nemen. In de voorstellen van wethouder Schröder zien wij een terugkeer naar een achterhaald mensbeeld, waarin burgers minder als volwassen en verantwoordelijke mensen werden gezien, die de opdracht hebben om een volwaardige plaats in de samenleving in te nemen. Dat mensbeeld doet tekort aan de verantwoordelijkheid die mensen moeten en kunnen dragen. Als je volwassen mensen als kinderen gaat behandelen, dan gaan zij zich ook als kinderen gedragen! In het verleden is dat te vaak gebeurd en mensen zijn hier echt niet mee geholpen. Een mens kan zich pas goed ontplooien als hij zijn talenten gebruikt en  verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven draagt. Een betuttelende overheid doet hier afbreuk aan. ChristenUnie-SGP blijft de voorstellen van wethouder Schröder hier aan toetsen; hij is gewaarschuwd!

« Terug

Reacties op 'Wat is sociaal?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.