Vredesweek 2018, 15 tot en met 23 september.

IMG_2388donderdag 20 september 2018 14:59

Wat betekent vrede voor mij? Wat ga ik doen voor de vrede? Wat kan ik doen voor de vrede? Vrede betekent voor mij, dat ik zonder angst voor geweld die dingen kan doen in het leven die ik belangrijk vind. Dat ik gewoon naar buiten kan gaan wanneer ik wil. Dat ik zondags naar de kerk kan gaan zonder bang te zijn om opgepakt te worden. Dat ik lid kan zijn van een politieke partij waarvan ik vind dat die de beste is. Dat ik mijn mening kan geven zonder angst voor vervolging.

Maar vrede is ook meer. Vrede betekent niet alleen het ontbreken van onderdrukking en geweld. Vrede begint bij jezelf. Tevreden zijn met jezelf (zonder je meteen op de borst te kloppen). In vrede leven in je gezin , met je ouders, je kinderen, je buren, op je werk, op school en zeker ook vrede met de vreemdelingen in je dorp of stad.

De oorlog in Syrie blijft voortduren. Nederland heeft materiele steun verleend aan deze strijd. Niet zo mooi. Ik schaam mij daarvoor. Gelukkig heeft Joël Voordewind indertijd protest aangetekend met een motie tegen deze materiele steun. Alleen de SP en het CDA stemden mee met de ChristenUnie-motie.

De vrede hier in Nederland ben ik zo gewend, dat ik er niet vaak bij stil sta. In de 2de wereldoorlog hebben mijn ouders en ooms actief verzet gepleegd. Ze hebben zich in het begin van de bezetting o.a. verzet tegen anti- joodse maatregelen door het dragen van de voor joden verplichte ster (mijn grootmoeder had die van gele katoen gemaakt). Dat bleef niet zonder risico’s. Twee ooms zijn opgepakt en afgevoerd naar kamp Amersfoort, waar ze na een paar weken weer vrijgelaten werden. Later kwamen daar andere activiteiten bij. De oudste broer van mijn vader is in 1943 weer opgepakt en in 1944 in Vught door de bezetter gefusilleerd. Mijn moeder vertelde veel over het verzetswerk. Ik heb als kind wel eens gedacht:” Was het maar oorlog, dan kon ik laten zien wat ik waard ben.”

Toen ik de nieuwsbrief van Pax doorlas, bedacht ik me dat ik ergens aan mee wilde doen, maar het dichtstbijzijnde (aangemelde) evenement is een Walk of Peace in Alkmaar. In de buurt ben ik wel verder rond gaan kijken of er iets rond de Vredesweek georganiseerd is, maar het enige initiatief wat ik gevonden heb is dat op vredeszondag 16 september een kerkdienst is om 10.00 uur in de Doopsgezinde Vermaning in Hippolytushoef. Deze dienst is voorbereid door een oecumenische werkgroep.

Er zullen in de gemeente Hollands Kroon misschien wel meer van deze diensten zijn op zondag 16 september. Naar de kerkdienst in Hippolytushoef probeer ik in ieder geval te gaan en het stukje heb ik nu ook geschreven. Verder zal ik proberen om elke dag vredevol te leven en dat wens ik alle lezers van dit stukje ook toe.

Mieke Dijkema.

« Terug

Archief

« Vorige Volgende »

december 2018

november

oktober

september

juli

mei

april

maart

februari