Heeft u dat ook wel eens!

dinsdag 05 september 2006 14:14

Heeft U dat ook wel eens. Een vaag, onbestemd gevoel; een gevoel, waarbij je een vaste overtuiging hebt, dat er iets niet lekker zit. Zo’n gevoel alsof je in de maling genomen wordt. Niet serieus wordt genomen. Kortom een ‘unheimisch’ gevoel in goed Nederlands.

U weet wel wat ik bedoel. De standwerkers op de markt hadden er een handje van. Na het opnoemen van de waarde van het te kopen produkt van hoog naar lager, kwam er altijd nog en laatste klap, waar menigeen op stond te wachten. De laatstgenoemde waarde werd dan met een goed gevoel voor timing nog eens herhaald, maar dan in een andere samenstelling. Bij voorbeeld niet een rijksdaalder, maar tien kwartjes. Gegarandeerd werd er dan op geroepen, terwijl er niets veranderd was. Overigens werd hierom nog wel gelachen. Zo erg vond men het niet.

Dat was vroeger. De moderne tijd doet dit op geheel eigen wijze. Zo kan het gebeuren, dat bij het binnenkomen van een supermarkt een groot bord staat met daarop een aankondiging voor b.v. zeeppoeder tegen verlaagde prijs. Menigeen koopt het en komt er thuis achter, bij het wegdoen van het lege pak, dat er geen verschil in prijs was tussen de “aanbieding” en de normale prijs. Vindt u dat nog om te lachen? Of heet dat gewoon misleiding.
Er moeten mensen zijn die op deze wijze hun brood verdienen. Alleen zijn ze dan wel in dienst van grote lichamen, multinationals of nutsbedrijven. Een bepaalde creativiteit kun je ze niet ontzeggen. Vlak voor de vakantie gleed de jaarlijkse afrekening van de ENECO in de bus. Eigenlijk zou deze op een fluwelen kussen aangeboden moeten worden, gezien de inhoud.

Heeft u daar wel eens goed naar gekeken. In de toelichting staat, dat de jaarnota steeds inzichtelijker wordt. De vraag is alleen: voor wie? Het hele jaar worden wij er op voorbereid dat energie duur is en duurder wordt, maar de klap komt altijd hard aan. Bovendien heb je, naast de gemeente Albrandswaard, te maken met drie ENECO-instanties. Mij maak je niet wijs, dat het daardoor goedkoper wordt.

Maar laten we niet zuur doen en proberen te begrijpen wat b.v. het verschil in tarief kan zijn bij het transport van electriciteit. U denkt dat dat er niet is! Transport is transport wilt u terecht opmerken. Mis, er is een laag tarief en een normaal tarief. In de avonduren en daarna is ook het transport goedkoper dan overdag. U snap het al!

Bij het gas is het nog duidelijker: transportonafhankelijk tarief en capaciteitsafhankelijk tarief. Het enige duidelijke hieraan is, dat het niet te volgen is, behalve de berekende bedragen. Helder toch! Ik vraag opnieuw: voor wie?

Wanneer dat allemaal berekend is vindt je ook nog kosten voor (opnieuw) transport voor gas en electriciteit en verder nog kosten voor diensten t.b.v. gas en ook t.b.v. electriciteit. Nu zou je denken, dat, wanneer je al deze kosten netjes gaat betalen, dan ook het transport en dus de electriciteitsaanvoer verzekerd is. De praktijk laat wel eens wat anders zien. De terugvergoeding is er een die beslist niet ingewikkeld is, maar uitmunt door simpelheid. Het uit te keren bedrag loopt in deze trend mee. Eén richting verkeer dus.

Tenslotte nog iets over de waterleiding, waarvoor we, dank zij de watermeters, nu naar verbruik betalen. In deze warme zomer werd er nu mondjesmaat de bloemperken begoten, maar dit ter zijde. Tot mijn verbazing hebben ze nog niet uitgevonden, dat het water verpompt moet worden. Er zijn geen transportkosten voor in rekening gebracht.  Een kwestie van tijd geachte lezers. Read my lips.

 
Cum grano Salis
Reactie? mail Bram

« Terug

Reacties op 'Heeft u dat ook wel eens!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.